Dutch Delight Valley Irish-Terriers Breeder © 2019 DDV

Karakter van het ras

Hoe is een Ier in omgang zult u zich afvragen. Een pup die  met zorg wordt opgevoed, een goede training en vooral veel geduld en begrip krijgt, is een Ier uit duizenden. Zijn karakter is namelijk niet alleen een erfelijke kwestie, maar wordt voor het grootste deel door de opvoeding bepaald en deze begint vanaf het moment dat u de hond in huis heeft.


De Ier is een echte kameraad die je vriendschap geeft, weet wanneer je hem nodig hebt, nieuwsgierig is en van tijd tot tijd zijn pittige terriër karakter toont. Voor kinderen een speelse vriend en door zijn alerte houding een goede waakhond. Hij is eerder een rustige dan een drukke hond.

Maar wordt hij echter voortdurend uitgedaagd en niet met rust gelaten dan zal hij logischerwijs drukker zijn dan wanneer hij wel zijn rust krijgt.


Vooral voor kinderen is de verleiding groot de hond altijd in beweging te houden. Leer kinderen dat een pup/jonge hond rust nodig heeft. Rust op zijn tijd is voor iedereen, en dus ook voor een jonge Ier, noodzakelijk.

Pups die ruw behandeld worden of waar te wilde en drukke spelletjes mee gedaan worden, kunnen ervoor zorgen dat de Ier zich minder tolerant gaat gedragen. Dit is geen typische afwijking binnen het ras maar een gevolg van er slecht mee omgaan.

 

Een Ier is evenwichtig van karakter en behoorlijk gevoelig voor stemmingen. Hij heeft onmiddellijk in de gaten als er iets aan de hand is. En wil het zijn baas altijd naar de zin maken. Maar voelt, zoals de meeste honden, perfect aan wanneer u iets meent of niet. Als hij het idee heeft dat u niet zijn baas bent neemt hij de positie, van baas zijn, over: wat dat betreft wil hij onvoorwaardelijke duidelijkheid. Grenzen moeten voor iedere hond duidelijk zijn, dus ook voor uw Ier.

 

Verder is hij vrij gemakkelijk in de omgang, maar beslist geen doetje, maar wel een echte terriër. Hij gaat niet aan de kant voor een grote hond en bij een grote mond van zijn baas blaft hij best wel eens terug als hij vindt dat een berisping ten onrechte is.


Er is geen groot verschil tussen reuen en teven. Een volwassen teef is rustig maar houdt alles scherp in de gaten, reuen zijn iets nonchalanter en daardoor makkelijker in de omgang. Maar net zoals mensen zijn ook honden individuen die van elkaar verschillen, ieder heeft zijn eigen individuele karaktertrekken.

 

De Ier is geen hond die zich op één gezinslid richt, hij ziet de hele familie als zijn roedel. Hij is een echte gezinshond die graag bij zijn mensen wil zijn.


Alle terriërs zijn snel afgeleid, maar we spreken er liever over, dat ze snel aangetrokken worden door alles en iedereen. Ze zijn razend nieuwsgierig en zo vlug als water. Dit kan wel eens tot vervelende maar ook tot vermakelijke situaties leiden.


Als er problemen zijn, dan worden die niet veroorzaakt door koppigheid, gebrek aan aandacht of domheid. Nee, het probleem bij het opvoeden van Ier-Terriërs zit hem in zijn hoge intelligentie gecombineerd met een instinct om alert te blijven op alles in de buurt. Een mooie karaktertrek voor het werk waar hij oorspronkelijk voor bedoeld was, voor de eigenaar die hem manieren wil bijbrengen is dit echter een uitdaging. Met een beetje gevoel voor humor en veel geduld komt u een heel eind.


Een Ierse Terriër is slim en hem is op elke leeftijd vrij gemakkelijk iets aan te leren. Heel belangrijk is echter de manier waarop dit gebeurt. Je kunt een Ier namelijk niet dwingen. Bij trainers die niet bekend zijn met het karakter van de Ier kan dit bij opvoedingscursussen voor problemen gaan zorgen.

 

Heb begrip voor zijn nieuwsgierigheid en open karakter. Benader hem altijd met respect. Wees streng maar niet drammerig. Doe oefeningen niet uit den treuren want na de zoveelste herhaling laat hij u de oefening zelf uitvoeren! Zorg dus voor afwisseling.


Iemand die een schoothondje wil om alleen maar mee te knuffelen kan beter niet aan een Ierse terriër beginnen. Wie er echter van houdt om lange wandelingen te maken en de uitdaging aandurft de eerste twee à drie jaar om met een spontane persoonlijkheid te leven kan tien tot veertien jaar genieten van een heerlijke hond, die veel liefde en vreugde teruggeeft.